Kesäkuussa 2015 kiinnityimme ensi kertaa Hiidenmaan Kärdlan
uusittuun satamaan. Tulimme sinne Tallinnasta yön yli, ja väsyneinä ennen päiväunia menimme ensimmäiseksi syömään satamasta löytyvään latoon, ”Kuur”-ravintolaan. Oli sunnuntaiaamu, aamiaisaika vaihtumassa lounasajaksi, mutta pääsimme syömään sadetakeissamme ja mereltä tuoksuen pikaisen kalasalaatin.
Ja mitä herkkua me saimme, nälkäisiä tietysti olimme, silti väitän, että ruoka oli erinomaista. Kala maistui taivaalliselle, runsas annos tarjoiltiin kauniisti koottuna keraamisilta taidelautasilta. Olimme valmiit juuri ennen kuin
paikalle saapui parhaimpiinsa pukeutuneita perheitä saaresta ja mantereelta nauttimaan
sunnuntailounaasta trendikkäässä kausiravintolassa.
Mukavia yllätyksiäkin löytyi: satamassa käytetään paljon taidetta,
maalauksia, istutuksia ja veistoksia. Lisäksi huippujuttu on minusta, että sataman yrttilaatikoista veneilijät voivat napsia
tuoreet yrtit ruoanlaittoon.
Autonvuokraus oli edullista, vuokrasimme auton päiväksi tai
ehkä kahdeksi, kiersimme Hiidenmaan ja teimme ostokset autolla. Kävimme
ihailemassa saaren länsikärjen, Köpun majakan kärjen, takana olevaa kalkkikivirantaa ja Itämeren
aaltoja, jotka matalaan rantaan tulivat voimalla.
Satama-alueelta oli mukava kävellä metsän läpi rantapuistoon
pelaamaan jalkapalloa, uimaan ja keinumaan. Vanhan metsän puiden kukinta oli nyt ohi, mutta
keltakurjenmiekat vielä kukkivat, lisäksi rannalta bongasimme runsaasti
lintulajeja.
Reilun kilometrin päässä on Kärdlan keskusta – koko saaren sydän.
Infopisteessä oli vaikuttava taidenäyttely. Kävimme myös museossa, josta löytyi
konserttisali. Olisi mukava kuunnella
konserttia tällaisessa paikassa!
Kärdlan
kaupunki on rakennettu vanhan meteorikraatterin päälle, ja painauman vuoksi alueella pulppuaa erinomaista
terveellistä juomavettä –
näistä muutamista putkista sitä voi kuka tahansa ottaa käyttöönsä. Niinpä mekin
saimme vanhalta mieheltä lahjaksi kanisterin, jonka täytimme Kärdlan
lähdevedellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti